Korkmaz KESKENDİR'den öğrencilere LGS tavsiyeleri


İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Korkmaz KESKENDİR Yaklaşan LGS sınavları ile ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanda imparator Gazetesi Yazarı'da olan KESKENDİR Yaptığı Tavsiye şu şekilde:

"2024 LGS Sınavına Giderken
Sevgili Öğrenciler;
     Bir yıldan beri yoğun bir tempoda sınava hazırlandınız. LGS sınavına artık sadece birkaç gün kaldı. Kalan zamanı da en verimli şekilde kullanmalısınız. Sınavları eğitim hayatınızın bir evresi olarak görmelisiniz. Yani normal hayatınıza devam edeceksiniz. Gelecek dönemlerde gireceğiniz sınavlara çok büyük anlamlar yüklemeyiniz. Sınav üzerinde gereğinden fazla düşünmek sınav esnasında stresinizi daha fazla artıracak ve kaygılanmanıza neden olacaktır.  Sınav esnasında kaygılı olma öğrenci başarısızlığını artırabilmektedir. 
     Öncesinde TEOG olan sınav, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında değişikliğe giderek yerini içerik olarak daha farklı bir sınava bırakmıştır. Günümüzdeki LGS sisteminde en önemli ve üzerinde durulması gereken değişiklik soru içeriklerinde görülmüştür. 
     Sayısal alan (Fen Bilimleri ve Matematik) ve sözel alan (Türkçe, Sosyal, Din Kültürü, İngilizce) olmak üzere iki alandan oluşmaktadır. Öğrenciler, ilk olarak 1’nci oturum olan sözel alandan sınava girecektir ve sınav süresi yetmiş beş dakika olacaktır. Sözel alan bittikten sonra kırk beş dakikalık bir aranın ardından öğrenciler sayısal alandan sınava gireceklerdir. Bu bölümde ise seksen dakikalık zamanları olacaktır. 
     Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri dersinde yirmi soru, Sosyal, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden ve İngilizce derslerinden 10’ar soru yöneltilecektir. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinde soru katsayısı dört, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İngilizce derslerinde katsayı bir olarak belirlenmiştir. 
     LGS sorularının içeriğine bakıldığında ezber değil muhakeme sorularının daha fazla ağırlıkta olduğunu görülmektedir. Bu sınavda öğrencilerden istenen okuma, anlama, muhakeme kurma ve hızlı olmalarıdır. Yani öğrencinin sadece konuyu bilmesi bu sınav için yeterli olmayabilir. 
     Sonuç olarak, öğrencilerden istenen dış dünyayı izlemeleri, çok sayıda kitap okumaları, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri, merak duygusunu güçlendirmeleri ve sezgisel zekâlarını kullanmayı gerektirmektedir. Bu bileşenleri yerinde ve doğru zamanda kullanan öğrenciler LGS sınavında başarılı olma şanslarını artırabilmektedirler. 
Sevgili öğrenciler;
     Bir diğer ve önemli husus ise, mutlaka LGS sınavlarının on yılda çıkan geçmiş bütün soruları çözmenizdir. Bu soruları çözerken mutlaka gerçek sınavdaki gibi zaman tutarak çözmelisiniz. Bu sorular sizlere, gerçek sorularla sınav deneyimi yaşatacaktır.
     Öte yandan rakiplerinize karşı daha üst sıralarda yer almak için çok sayıda soru çözmeniz gerekmektedir. Sınavdan önce çözmüş olduğunuz her bir soru bunlar ki çoğunluğu yeni nesil soru örneklerinden oluşmalıdır. Size LGS sınavında referans olacaktır. 
     Bu soruları çözerken de farklı kaynaklardan beslenmeniz sizlere farklı bakış açıları kazandıracak ve gerçek sınavda soruları doğru yapma şansınız artacaktır. LGS sınavına her gün sistemli ve düzenli çalışmanız sizi rakiplerinize karşı daha üstün hale getirecektir. Ayrıca düzenli olarak LGS deneme sınavına girmeniz size sınav deneyimi kazandıracak gerçek sınavda zaman yönetimini iyi bir şekilde yapabilecek ve hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabileceksiniz.

Sevgili öğrenciler;
     Sınavdan en az 3-5 gün önce ders çalışmayı bırakmalısınız ve sınav gününden ve sınav gündeminden uzaklaşmalısınız. Bu yaklaşım sizlerin zihninizin dinlenmesine ve sınav ortamından uzaklaşmanızı sağlayacaktır. 
     Sınavda ise rahat olmanız sizin yararınıza olacaktır. Sınav başladıktan sonra ise en iyi bildiğiniz soruları çözmeniz hem zaman yönetimi iyi yapmanızı hem de zihinsel yorgunluktan sizi kurtaracaktır. Sınavda hiç bilmediğiniz sorulara dokunmamanız sizin yararınıza olacaktır. Ama sınavda her soruyu mutlaka en az bir kez okumalısınız. 
Sevgili öğrenciler;
     1’nci ve 2’nci oturum arasında dinlenme saati olmaktadır. Dinlenme saatinde kesinlikle sınav değerlendirmesi yapılmamalıdır. Yapılan sınav değerlendirmeleri öğrencilerin motivasyon kayıplarına neden olmaktadır.
Bu düşüncelerimizle LGS sınavına girecek bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.
Bu sınav sonuçlarının ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum"




MEHMET ALİ ARSLAN İMPARATOR GAZETESİ