ÇOCUKLARDA GÜVEN

 SARILIN VE KOŞULSUZ SEVGİNİZİ VERİN ! 
Gülşah YILMAZ

“Hissediyor olmak” en erken gelişim göstermeye başlayan bir beceridir . Öyle ki hissettiklerimiz ilerideki kişiliklerimizi ve hayatlarımızı yönlendiren en önemli değerlerimizdir. Güven duygusu da bu değerlerden bir tanesidir.

Çocuklar dünyaya geldiklerinden sonraki dönemde annelerine güvenli ya da güvensiz olarak bağlanır ve bu durumu benimserler… 

Olumsuz gelişen bağlanma ile “güvensizlik “ ortaya çıkar.

Ve güven duymayan her çocuğun duygusal ve davranışsal olarak tepkisi birbirinden farklıdır bunu iyi gözlemlemek gerekir. 

Fakat durumu genel bir gözlem ile anlamak için şu özellikleri  takip etmek faydalı olacaktır ;

•Güvensizlik duygusu ağır basan çocuklar kendi yaşıtları ile iletişim konusunda cesaretsiz olurlar

•Genel olarak kaygılı bir yapıları vardır

•Bir olay ve ya durumu başlatmak için hep onay ya da teşvik beklerler

Gibi gibi … 

Çocuklardaki güvensizlik duygusunun en önemli durumu ise ileri yaşlarında ortaya çıkacak olan “özgüven” sorunu olacaktır. 

-Peki bu duygunun oluşması için ne yapalım ? 

Özgüven sağlıklı anne-baba-çocuk iletişimi, uygun ebeveyn ve öğretmen tutumları ile gelişir. Sağlıklı anne baba tutumu (Güven verici, destekleyici tutum), anne babanın çocuğa karşı hoşgörülü olduğu, desteklediği, bazı kısıtlamalar dışında isteklerini yapmalarına izin verdiği tutumdur. Hoşgörünün normal düzeyde gerçekleşmesi çocuğun kendine güvenen, yaratıcı bir birey olmasını sağlar. Bu tutumda evde kabul edilen ve kabul edilmeyen davranışlar bellidir.

Çocuğun söz hakkı vardır. Duygu ve düşüncelerine saygı duyulur. Yetişkinler tarafından dinlenir. Böylece çocuk özgüven kazanır ve sorumluluk taşımasını öğrenir. 

Çocuğun özgüven duygusunu pekiştirecek en güzel şey;  

“KOŞULSUZ SEVGİDİR” 

çocuğunuza önemli ve değerli olduğunu hissettirdiğiniz her an özgüven duygusu gelişim gösterecektir 🌱


Sevgiyle kalın efendim 

Gülşah YLMZ



MEHMET ALİ ARSLAN -İMPARATOR GAZETESİ